Różnorodność chińskich makaronów

Kolejna witryna oparta na WordPressie

Różnorodność chińskich makaronów

11 października 2019 Dieta 0

Jeśli chcesz poczuć bliskość azjatyckich klimatów, być prawie jakby w Azji to możesz spróbować osiągnąć ten efekt  poprzez kulinaria z tamtych rejonów. Są one tak oryginale w swoich smakach, kolorach, woni, że nie sposób poznać ów kontynentu, bez rozsmakowania się w jego daniach i specjałach.

Może chiński smakołyk makaronowy?

chiński makaronJeśli finansowo czy czasowo nie bardzo możliwym jest poznanie smakołyków serwowanych wprost z azjatyckich ulic to łatwiejszym sposobem jest zakup produktów wprost z Azji, ale w polskich sklepach z produktami ze świata.Makaron to nie tylko Włochy. W Azji jego rodzai jest bardzo wiele i śmiało mogłabym zaryzykować stwierdzenie, że jest ona swoistą kolebką makaronową.Całkiem niedawno posmakowałam w chińskiej restauracji bardzo prostej w swoim składzie acz powalającej głębią smaku potrawy. Był to chiński makaron ryżowy, podsmażony w tradycyjnym woku wraz z wodorostami, pędami bambusa, marchewką, imbirem i sosem sojowym.Danie było wyśmienite. Miało głębię różnorodności smaków i wyglądało pięknie.Myślę, że jest to możliwe do odtworzenia w zaciszu domowym. Warto zainwestować  więc w charakterystyczną patelnie typu wok (nie sposób zastąpić ją tradycyjną patelnią, bo wszystko w niej podsmażane smakuje inaczej), potem zakupić produkty chińskie i można działać.Potrawę można owszem wzbogacić, na przykład kurczakiem bądź pozostawić ją w jej oryginalnym kształcie.

Rozpiętość gatunkowa azjatyckich makaronów jest olbrzymia. Makaron ryżowy jest tylko jedynym z wielu. Świetnie smakuje podsmażony. Ma również specjalne właściwości, iż w celu przyrządzenia wystarczy zalać go gorącą wodą i już gotowy. Dodatkowo, bardzo chłonie smaki składników, z którymi jest przyrządzany, w moim przypadku sosu sojowego, który uwielbiam.