Pojemne opakowania dla gastronomii

Gastronomia już od wielu lat intensywnie poszerza swoje zasięgi, poprzez wprowadzenie sprzedaży z dostawą lub też na wynos. Każdego dnia dziesiątki tysięcy ludzi zamawia jedzenie w najróżniejszych restauracjach i prosi o dostawę do domu.

Z czego jest wykonane opakowanie na żywność?

duże opakowania w gastronomiiZanim produkty spożywcze trafią do sklepu, muszą pokonać daleką drogę od producenta do pośrednika, a później jeszcze z punktu detalicznego do domu klienta. Rolą wytwórców produktów spożywczych, jest takie zabezpieczenie ich, aby w nienaruszonym stanie mogły dotrwać do momentu zakupu. W sklepach spożywczych produkty są sprzedawane bardzo często w plastikowych pudełkach, w woreczkach foliowych czy też kartonowych, natomiast stosowany w gastronomii opakowania, poza funkcjonalnością muszę dobrze chronić zawartość w trakcie transportu. Duże opakowania w gastronomii są wykorzystywane do pakowania gotowych dań odbieranych samodzielnie przez klientów lub też dowożonych przez dostawców. Ze względu na kontakt z żywnością, muszę mieć specjalne certyfikaty oraz być wykonane z bezpiecznych materiałów. Najczęściej są to pojemniki tekturowe, plastikowe, styropianowe czy też nawet z trzciny cukrowej. Są dostępne w formie miseczek, pudełek lub pojemników z przegrodami, gdzie każdy zawiera pokrywę. W gastronomii tego typu opakowania schodzą w dużych ilościach, dlatego też są zamawiane hurtowo i przez to można wynegocjować atrakcyjną cenę za jedną sztukę. Ponadto poza restauracjami, jednorazowe opakowania są wykorzystywane w punktach garmażeryjnych.

Pomimo że plastik jest szkodliwym materiałem dla naszego środowiska, to jednak z tego tworzywa wyprodukowanych jest najwięcej rodzajów opakowań. Głównie wynika to z ich praktyczności, niedużej wagi, niskiej ceny wytworzenia, a także uniwersalnego zastosowania